INDOOR
OUTDOOR
SUNDAY
SATURDAY
FRIDAY
CLEAR
Brass Parade
Kapellemarkt
Oud korenhuis
Sint-Katelijneplein
Beursplein
Grote Markt
World
Swing
Soul
Rock
Pop
Latin
Jazz
Hip-Hop
Funk
Electronic
DJ
Blues
Outdoor
Aka Moon
19:45 Grote Markt
Aka Moon
19:45 Grote Markt

In een tijd waarin we al snel denken dat alles met een vingerknip kan worden geregeld, waarin we het aantal ervaringen verkiezen boven de kwaliteit ervan, nodigt Aka Moon ons uit om net andersom te denken. Om jezelf open te stellen voor de wereld. Om samen te komen. Om volop nieuwsgierig te zijn.

Met een trio topmuzikanten als solide basis trok Aka Moon erop uit om collega-musici van over de hele wereld te ontmoeten, en dat op alle continenten. Talloze albums vormen de herinneringen aan die ontmoetingen en gelden als completere en kleurrijkere reisverslagen dan iemand ooit op foto of video had kunnen vastleggen.

Dertig jaar geleden was toegang tot informatie allerhande nog niet zo vlot en volledig als nu, maar Aka Moon voorzag, zonder zich daar ten volle van bewust te zijn, wat de wereld zou worden: een nieuw tijdperk waarin culturen konden verstrengelen en in continu contact zouden staan — op z’n minst toch in de rechtstreekse zin daarvan.

Multiculturalisme is intussen de dagelijkse realiteit geworden. Hoewel dat aan het begin van hun carrière nog niet zo was, werkte het drietal mee mee aan de (artistieke) vermenging van culturen uit alle windstreken, en dat vooral door hard te werken, onzekerheden te overstijgen en risico’s te nemen. Ze gingen al snel op zoek naar verschillende Afrikaanse, Indische en Oosterse muzikale slagaders, en dat avontuur hield nooit op: van de verste naar de meest dichtstbijzijnde, met reizen heen en weer, en uitnodigingen.

Aka Moon luidde een tijd in waarin de behoefte om de ‘ander’ te leren kennen en ervan te leren, het resultaat dient te zijn van grondig en passioneel werk. De kwaliteit van het proces is even essentieel als het resultaat.

Vandaag is Aka Moon een referentiepunt: een band die uitnodigt tot zelfontwikkeling en kracht, en de voorkeur geeft aan het onverwachte boven het geijkte. Zoals een groep met een veranderlijke constellatie is Aka Moon nooit opgehouden uit te nodigen, te ontdekken, te evolueren, te vernieuwen en te durven.

Theon Cross
22:00 Beursplein
Theon Cross
22:00 Beursplein

Theon Cross is een van die zeldzame muzikanten wiens visie hun instrument opnieuw heeft gedefinieerd. Zijn unieke benadering van de tuba heeft de sonische mogelijkheden van het instrument op revolutionaire wijze uitgebreid, waardoor het weer een lang vergeten bekendheid heeft gekregen als een cruciaal onderdeel van het hedendaagse jazzensemble. Door zijn combinatie van technisch meesterschap, studio-intelligentie, diepe muzikale kennis en uitgebreide visie, heeft de kracht en originaliteit van Theons spel de plaats van de tuba in de moderne muziek opnieuw uitgevonden.

Theon onderzoekt de mogelijkheden van de tuba in het licht van de bascultuur in de diaspora - 'Afro-Diaspora Music' of ADM, zoals hij het noemt - en heeft gewerkt aan de ontwikkeling van het volledige sonische spectrum van zijn instrument en het getransformeerd tot een totaal geluidssysteem van de 21e eeuw. aangedreven door adem. Met behulp van het vermogen van het instrument om subgeluid, bas, middentonen en toppen te produceren, creëert Theon complete geluidswerelden, opgebouwd uit ritme en bas om tot melodie te komen. Gebruikmakend van het vaak verwaarloosde vermogen om complexe multiphonics en aanhoudende pedaalklanken te genereren, kan hij kleur, textuur en sfeer oproepen. Met deze uitgebreide low-end theorie als basis, benadert Theon zijn muziek met een gevoeligheid die vrijelijk door buitennationale stijlen en genres reist, maar die diep geworteld blijft in zijn eigen Afrikaans-Caribische erfgoed. Hij is afgestudeerd aan de Guildhall School of Music en een alumnus van de legendarische Tomorrow's Warriors. Hij is net zo thuis in ensemblejazz als wanneer hij roadmarsen speelt, samenwerkt met grime-sterren of baslijndruk levert in reggae-, afrobeat- of soca-settings.

'In een periode van isolatie, wanneer onze perceptie van controle over onze omstandigheden twijfelachtig is, zoeken we momenten van rust', zegt Theon over het album. 'Ik geloof dat de meest effectieve manier om rust te vinden in een tijdperk van spanning, is dat individuen in zichzelf zoeken en mentale helderheid krijgen, door het proces van meditatie en zelfredenering. De muziek van Intra-I fungeert als een muzikale weergave van deze filosofie, waarbij levenslessen en levenservaringen in het geluid worden verwerkt.'

Emile Londonien
15:45 Beursplein
Emile Londonien
15:45 Beursplein

Afkomstig uit de Straatsburgse scene en het Omezis-collectief dat een twintigtal artiesten, muzikanten, D's, videografen samenbrengt, dompelt Emile Londonien zich onder in de Engelse jazzscene van de afgelopen vijftien jaar om een ​​persoonlijke versie aan te bieden. De drie muzikanten, opgeleid aan het conservatorium van Straatsburg, ontmoeten elkaar tijdens thema-avonden georganiseerd door het collectief Omezis, mede opgericht door drummer Matthieu Drago. Dit wordt in 2020 gevolgd door een studiosessie als eerbetoon aan de Engelse scene. De naam van Emile Londonien, een dubbele knipoog naar hun Britse invloeden en naar een beroemde Franse saxofonist, duikt spontaan op.

Hun eerste producties, die regelmatig op de BBC worden afgespeeld, vinden een enthousiaste weerklank en de lof begint te regenen, te beginnen met die van de invloedrijke dj en producer Gilles Peter-son zelf die erfgenamen in hen ziet: "Ik zag deze jongens onlangs live. Ze zijn een soort viering van de laatste 10-15 jaar Britse jazzscene (...) It's a crossroads place”. Een paar maanden eerder nog onbekend, trad de groep op op het Worldwide Festival in Sète, op het Montreux Jazz Festival in de zomer van 2021 en op de Nancy Jazz Pulsations, en bevestigde op het podium al het goede dat men kon bedenken dat ze naar hen luisterden.

Beïnvloed door Yussef Kamaal, The Comet Is Co-ming, Atjazz, SunRa, maar ook Ornette Coleman of Thelonious Monk en door de scènes Broken Beat, Jazz, House, Hip Hop, belichaamt Emile Londoner perfect deze "next gen van de Franse jazz naast Léon Phal, met wie ze een hechte band hebben. Bevrijd van labels mixt ze zonder ingewikkeld de traditie en de huidige muziek met de dansvloer als standaardmeter.

K.ZIA
17:15 Beursplein
K.ZIA
17:15 Beursplein

K.ZIA is een in Brussel geboren, wereldwijd opgegroeide, in Berlijn wonende zanger, songwriter en artistiek leider. Haar levendige muziek combineert alternatieve R&B, Soul, Pop, Trap en afrobeats.

Geboren uit een Martinicaanse vader en een Belgisch-Congolese moeder - internationaal geprezen artiest Zap Mama - K.ZIA groeide op tussen vele culturen en heeft een wereld van muziek en circus bereisd, waardoor ze een unieke kijk heeft op kunst en het leven zelf. Of het nu ging om het zingen van backing vocals op tournee met haar moeder, tussen Japan en de Verenigde Staten of samen met haar vader optreden in majestueuze shows, de jonge vrouw is praktisch geboren op het podium, en dit wordt heel goed gevoeld als ze haar live ziet optreden.

In 2017, terwijl ze haar Masters in Public Relations en Media afrondde, besloot ze naar Berlijn te verhuizen, waar ze haar carrière als onafhankelijk artiest begon. Sinds haar debuut-EP "RED", uitgebracht in 2018, werd K.ZIA uitgenodigd om over de hele wereld op te treden als headliner of openingsact voor artiesten als Sampa The Great, Omar Lyefook, Tayla Parx, Kota the friend en meer. Zonder ooit te stoppen om single na single uit te brengen om haar creativiteit te verkennen.

Ze omschrijft zichzelf als een Afro-Europees mineraal vanwege haar culturele en etnische achtergrond. Haar muziek is gemaakt om culturen en genres samen te smelten en mensen uit verschillende omgevingen samen te brengen om muziek, LIEFDE te vieren en een veilige ruimte te creëren waarin we vrij kunnen zijn.

K.ZIA plant momenteel haar grootste project tot nu toe en introduceert een heel nieuw facet in haar universum in haar album Genesis. Ze stelt haar alter ego ZIA voor die in het Frans zingt. Niet te missen!

KRANKk
20:45 Beursplein
KRANKk
20:45 Beursplein

Het is je vergeven als je denkt dat KRANKk uit Engeland komt. Hun mix van Grimey baslijnen, Burial-geïnspireerde sferen en future garage beats klinken alsof ze zijn gebrouwen in een Londense lock-off. Maar echt, ze komen uit Antwerpen - en geven een maffe twist aan hun tweestapsritmes met live instrumentatie. KRANKk, gekke jonge honden uit de Antwerpse urban-scene. Toetsenist Aram Abgaryan, drummer Thomas Geysen en gitarist Willem Heylen studeren aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen, waar ze elkaar vonden door hun liefde voor elektronische muziek. Het drietal groeide op met jungle, drum’n’bass, dubstep en UK Garage. “Dat geluid sprak ons gewoon aan. Het was funky, skippy, bouncy.” Debuutsingle “Like That” is meteen een schot in de roos. Nerveuze kliks en fragmentarische synthgolven stuwen naar een bouncy apotheose. Gastrappers Miss Angel en Blu Samu (zie ook Zwangere Guy) zorgen voor een frisse, melodieuze aankleding. Moody opvolger “Crazy” met David Ngyah (zie ook blackwave.) schopt het vorig jaar tot Ultratip in de Vlaamse hitparade.

Als studenten van het conservatorium heeft het trio KRANKk veel voeling met hun instrumenten. Geluiden - en de manier waarop die geproduceerd worden - zijn heel belangrijk. Een simpele druk op een knop om een digitaal geluid te produceren, volstaat niet. “Echte” klanken en akoestische elementen overheersen op hun debuutalbum ‘DARK’. Dit album kwam uit op 13 maart 2020 in volle lockdown. Al is dat geen dogma; ontlichaamde vocal snippets en koude synths creëren een futuristische sfeer. Maar ze blijven eerst en vooral muzikanten en dan pas producers. Een sterke live-set neerzetten is hun prioriteit, met songs die in alle omstandigheden overeind blijven. KRANKk produceert feestmuziek, die je ook mee naar huis kan nemen. KRANKk maakt futuristische grootstadsblues en staat voor het geluid van nu. Maar dat is een geluid dat veel respect heeft voor wat voorafging: de klassiekers van Burial of Kode9 + the spaceape schemeren hier door. Ook fans van pakweg Massive Attack, The Bug, of zelfs “Haunted Dancehall” van Sabres of Paradise zullen hier van genieten.

Hun groepsnaam verwijst naar ‘krankzinnigheid’ en inderdaad: KRANKk is té gek!

16:30 St-Katelijneplein
16:30 St-Katelijneplein

Ão is een jong en veelbelovend viertal dat een opwindende mix brengt van saudade, indie en subtiele elektronica, met de fenomenale stem van frontvrouw Brenda Corijn als kers op de taart. Corijn put uit haar Mozambikaans-Portugese roots voor de Portugese en Engelse zanglijnen die verstrengelen met de zuiderse gitaar van Siebe Chau, de ambientklanken en productie van Jolan Decaestecker en de eclectische percussie van Bert Peyffers.

De nog prille carrière van Ão nam rond de jaarwisseling een hoge vlucht met de bezwerende single ‘Mulher’, die niet alleen in eigen land indruk maakte maar zelfs werd opgepikt door het invloedrijke KEXP uit Seattle. De opvolgers zullen de belangstelling alleen maar aanzwengelen, in heel Europa, en mogelijk ver daarbuiten. Ão werkt ook aan een debuutalbum (dat in het najaar verschijnt), waarvoor het z’n bedwelmende sound verder uitdiept, dansbaarder maakt en er een poppy randje aan toevoegt. Denk aan FKA Twigs, Lhasa de Sela, Arooj Aftab, Çeu of James Blake.

Live is Ão ronduit mind-blowing, niet zomaar een goeie show met geweldige muzikanten en een fantastische stem, maar een adembenemende, unieke en opwindende ervaring. Wie het wil meemaken, rept zich komende zomer naar al jouw favoriete festivals, en in het najaar naar een resem andere locaties, na de release van het album.

En voor wie zich afvraagt wat Ão [ɐ͂w̃] precies betekent: afhankelijk van hoe je het uitspreekt, kan het verschillende dingen uitdrukken: iets moois, iets treurigs of iets pijnlijks, verwondering, of gewoon totale onzin. Al staat het in de sterren geschreven dat die laatste betekenis niet van toepassing zal zijn op de verdere carrière van Ão, zeker onder de vleugels van het gereputeerde Busker en booker Willem Vandesande.

Compro Oro
19:45 St-Katelijneplein
Compro Oro
19:45 St-Katelijneplein

Na imaginaire trips richting Havana, Mogadishu en Istanbul eerder, vond Compro Oro de sound en inspiratie voor hun nieuwe album ‘Buy The Dip’ in alwéér andere hoeken van de aardbol. Compro Oro’s spontane zoektocht naar psychedelische geluiden en jazz grooves uit alle windstreken bleef sinds hun ontstaan in 2014 steeds verder evolueren — zo was er recent nog het lovend onthaalde ‘Simurg’, een samenwerking met Murat en Esma Ertel van de Turkse cult band BaBa ZuLa. 

Dit keer bleek het minder ethno-, en meer technologie wat het schrijfproces van de vijfde plaat triggerde, zowel op muzikaal als conceptueel niveau: het zijn immers synthesizers en electronica die hun typerende muzikale huwelijk tussen vibrafoonmelodieën en gitaarriffs, jazzfunk-ritmes, exotische percussie en dubby basklanken treffend afkruiden. 

Bandleider en vibrafonist Wim Segers schreef deze nieuwe composities niet zelden op piano of vibes op een meer analoge manier, al liet hij steeds genoeg ruimte voor z’n bandmakkers om de tracks zelf verder in te kleuren met ieders eigen specifieke input. Segers raakte tevens geïnspireerd door de wereld van crypto, en dan specifiek het concept dat ‘buying the dip’ heet: bitcoin diggers die de markt bespelen op ‘zwakke’ momenten, om meer te kunnen cashen wanneer de prijzen opnieuw stijgen. Het deed hem nadenken: zijn we intussen écht allen gereduceerd tot consumerende wezens, op zoek naar niets dan de ‘kick’ van zinloos geld uitgeven en eindeloos winst maken? 

Verrassend filosofische vragen voor een instrumentale band, maar tegelijk essentieel voor de punchy en eclectische klanken die de openingstracks van ‘Buy The Dip’ tekenen (‘Ben Hur’, ‘Bitcoins’). Naast die synths en elektronische effecten zweven er ook een pak neo-noir western vibes doorheen deze plaat — denk aan creepy ontstemde piano’s, flamenco-achtige gitaren, ratelende snaredrums en dreigende whistles. Voeg daar verder een paar laid back, zonnige popklanken (‘Kayak’), vervormde, zwalpende Turkse psychedelica (‘Karsilama’) en zelfs ijle vocal-stukjes hier en daar, en het wordt alweer meteen duidelijk hoe Compro Oro een muzikale identiteit creëerde die z’n gelijke niet kent in België en vér daarbuiten.

Indoor
Brass Parade