Het Lotto Brussels Jazz Weekend wenst te reageren op de gebeurtenissen die zich elke avond tussen 19.00 uur en 19.30 uur hebben voorgedaan op het Beursplein.
Op vrijdag 23 mei, om 19.00 uur – de eerste dag van het evenement – zijn enkele vertegenwoordigers van de demonstrantenbeweging langs de publieke zijde het podium van het Beursplein opgeklommen om zo tot bij de micro te komen. Er was voorafgaand geen enkel overleg hierover gepleegd met de organisatoren van het festival, noch was er enige aanvraag hiervoor ingediend. De organisatoren werden geconfronteerd met een voldongen feit en werden verplicht om op heel korte tijd de situatie in te schatten en ernaar te handelen.
Het concert werd verstoord en uiteindelijk stopgezet. De spanningen waren voelbaar, zowel op het podium als in het publiek. Het doel van het festival – het samenbrengen van jazzartiesten en hun publiek in een sfeer van respect en aandacht voor de muziek – werd op dat moment niet langer bereikt.
De stadsautoriteiten informeerden ons dat de organisatoren van de betoging hiervoor geen aanvraag hadden ingediend. Er had dus geen overleg plaatsgevonden tussen hen en de autoriteiten over aanvaardbare modaliteiten of gepaste omkadering.
Het festival ontdekte vervolgens dat enkele demonstranten contact hadden opgenomen met de artiesten op het Beursplein. Hun verzoek: het podium betreden om hun boodschap te brengen.
Om een herhaling van de situatie op zaterdag en zondag te vermijden, en uit voorzorg, heeft het festival aan de artiesten laten weten dat het geen tussenkomsten op het podium of het gebruik van de microfoon door demonstranten wenste. Het risico op uit de hand lopende situaties zou de goede voortgang en veiligheid van het festival in gevaar kunnen brengen.
Dit standpunt werd toen ook meegedeeld aan de Stad Brussel.
Dit was een moeilijke beslissing om te nemen. De gesprekken met de artiesten vóór hun optreden waren niet ideaal, maar noodzakelijk. Het festival heeft nooit de intentie gehad om druk uit te oefenen op hen of hun persoonlijke standpunten in twijfel te trekken. De enige drijfveer van het festival was het garanderen van de veiligheid van de muzikanten en het publiek. Er was geen sprake van censuur in een situatie die niemand onberoerd laat. En mocht dit toch zo overgekomen zijn, dan willen met deze onze excuses aanbieden aan de groep bodies en de muzikanten Alejandra Borzyk (sax, soundscapes), Camille Alban Spreng (keys, effects), Mateusz Malchareks (bass), Elie Gouleme (drums).
In de emotie van de uitwisselingen betreurt het festival dat sommige van de uitlatingen verkeerd geïnterpreteerd zijn. Na de optredens, die soms werden onderbroken door de demonstranten zoals op vrijdag en zondag het geval was, heeft het festival zijn dankbaarheid aan de artiesten uitgesproken en de kwaliteit van hun muziek en houding benadrukt in een erg moeilijke context.
Als organisator van een festival is het de plicht om te waken over de veiligheid van zowel artiesten als publiek. Het festival wil een omgeving creëren waarin het publiek onbezorgd en vrij van muziek kan genieten. Het festival streeft ernaar niet alleen een veilige muzikale ervaring te bieden, maar ook een ruimte voor ontdekking, ontmoeting en verrijking. Het festival wil er voor iedereen zijn, en is ervan overtuigd dat zorg voor veiligheid hand in hand gaat met het scheppen van een omgeving waarin gedeelde muzikale ervaringen kunnen bloeien.
Lotto Brussels Jazz Weekend