Grootste Belgische jazzfestival kijkt uit naar topeditie
#news   17 May 2024
Grootste Belgische jazzfestival kijkt uit naar topeditie
Brussel maakt zich op voor een geweldige editie van Lotto Brussels Jazz Weekend volgende week vrijdag, zaterdag en zondag, 24 tot 26 mei. De organisatie hoopt het recordaantal bezoekers van vorig jaar, 200.000 muziekliefhebbers, te evenaren.

De grootste troeven zijn ongetwijfeld de gratis toegang en de 128 groepen die werden geselecteerd in samenwerking met AB, Botanique, Bozar, Flagey, VK, Les Nuits de Botanique, Jazz Alert en de twee Brusselse conservatoria. Het resultaat van die samenwerking is een fijne selectie topmuzikanten in een zeer gevarieerd programma, met jazz en veel andere genres, dat een breed publiek kan aanspreken. De ontspannen festivalsfeer van Lotto Brussels Jazz Weekend en de gezellige ambiance van de Brusselse binnenstad maken het plaatje compleet.

Nieuwe festival-app: programma, nieuwsberichten & betalen

De organisatie raadt iedereen aan om vooraf alvast de nieuwe gratis festival-app te downloaden: “Via de app leren bezoekers de artiesten kennen en vinden ze snel de weg in het enorme concertaanbod. Door je favoriete concerten te markeren mis je die zeker niet en bovendien navigeer je met de handige kaart snel tussen de zeven buitenpodia en 32 indoorlocaties doorheen Brussel.”

De organisatie zal de app ook inzetten voor updates over het programma, praktische informatie en dringende berichten. Er worden ook voordeelacties en wedstrijden in gelanceerd, zo maakt iedereen die de app voor maandag middernacht downloadt kans op een hotelovernachting in Citadindes Saint-Catherine tijdens het festival en kan je via de app de festivalposter – een schiterend ontwerp van Mark Borgions (HandMade Monsters) reserveren aan halve prijs.

Op het cashless festival is de app ook het betaalmiddel aan de togen. Dit kan veilig en gemakkelijk dankzij een samenwerking met Payconiq by Bancontact. De organisatie laat geen eigen drank toe voor de podia, met uitzondering van hervulbare flessen water. Ze roept festivalgangers ook op om enkel drank en snacks te kopen aan de festivaltogen zodat het festival ook in de toekomst gratis kan blijven. 

De app is beschikbaar in de verschillende app stores en via de festivalwebsite: https://www.lottobrusselsjazzweekend.be/mobile/

Programma

Er is een kleine wijziging in het programma op zondag 26 mei. Die dag wordt Amrita Khan als openingsconcert toegevoegd aan het programma op het Beursplein (OMER. Stage). Joël Francis zal die dag niet aantreden met Fred Gata maar met een – nog even onbekende – guest. Door het extra concert is ook de timing van de concerten die dag wat verschoven.

15:15 - 15:45 Amrita Khan
16:15 - 17:00 JAZMYN
17:30 - 18:30 Joël Francis + guest
19:00 - 20:15 Saudade Experiment
20:45 - 22:00 NNAVY

Voor wie is Lotto Brussels Jazz Weekend?

Het festival richt zich op inwoners van Brussel én op muziekliefhebbers uit heel het land en ver daarbuiten. Het programma bevat uiteraard veel jazz maar evengoed muziek die zich aan – of een eind buiten - de genregrenzen situeert. Het festival mikt met een breed muzikaal aanbod dan ook op een divers publiek.

Echte jazzcats komen zeker aan hun trekken op de Grote Markt maar ook op andere pleinen zal heel wat ‘pure’ jazz weerklinken. Enkele suggesties: MaDaBa, Lara Rosseel Orchestra – Ark, Tom Bourgois ‘Rumeurs’, Macondo Trio, Manu Hermia – Orchestra della Luna, Don Marsh en Steps - Lúcia M. Pires.

Avonturiers en hippe vogels die houden van de nieuwe Belgische jazzstroming – die overigens barst van het talent – kunnen hun hart ophalen bij onder meer Vitja Pauwels, Next.Ape, John Ghost, Ee_collective, Fujin & Seven Days Orchestra, HU!, Dishwasher_, en Camille Alban Spreng’s ODIL + Nina Kortekaas.

Wie meer houdt van soul, funk, R’n’B en straffe vocalisten slaat best zijn tent op aan het Beursplein. Met Dushime, Amrita Khan, JAZMYN, NNAVY, Kolinga , Joël Francis, Bex, The Heliocentrics en HYPERCONTENT!.

B-boys en -girls, of al wie graag meedeint op de betere Hip Hop en break-beats, mogen zeker Lefto en diens protegés niet missen. Ook Kin Gajo, Kunde, ASKIP. en Bombataz kunnen hen wellicht bekoren.

Ravers en clubbers die blij worden van strakke beats of het stevigere werk zetten in de app best alvast een hartje bij Jean-Paul Groove, Don Kapot, Kuna Maze, Pelouse Grass Band, Bruno x Soet x Moene, Le Ministère en Next.Ape.

Wereldreizigers en liefhebbers van exotische klanken en wereldmuziek moeten zeker een kijkje nemen bij Saudade Experiment, Kolinga, MaDaBa, Varallay Petra duo, Cinema Italia, Nacelle, Dedley Woodley Bears, StrakX en het Samba Choro Ensemble. Je kan zelfs de heupen losgooien op het ‘Salsa Matinee concert’ met Banda Bruselas op zondagmiddag.

Voor old school jazz, een streepje blues en een broeierige New Orleans-sfeer kan je onder meer terecht bij Octet Nocturne, Deep Blue Swing, Blues Messenger, Papa Dré Jazz Band, Magic Jazzband en Acoustic Dixie Six.

En dat is nog maar een greep uit het outdoorprogramma. Het indoorprogramma is even divers, maar dan met de sfeer van een stomende jazzclub of gezellig café.

Echt stadsfestival

Lotto Brussels Jazz Weekend verankert zich dit jaar meer dan ooit in de hoofdstad. Zo is er een intense programmasamenwerking met de vooraanstaande cultuurhuizen, jazzpromoteren en conservatoria.

Ook met de stad zelf wordt nauw samengewerk zodat het festival een ontmoetingsplek en impuls kan zijn voor bewoners, toeristen en handelaars. Dankzij een samenwerking met localguide.brussels vinden festivalgangers vlot de weg naar de leukste winkels en hipste restaurants en wordt een festivalbezoek meteen ook een fantastische citytrip.

Ook de organisatie van Jazz Up, een conferentie voor jazzprofessionals tijdens het festival versterkt de interactie met lokale spelers als Brussels Jazz Alert.

"Je suis fière que Bruxelles soit devenue une grande ville du jazz. Je remercie les nombreux lieux partenaires de faire Bruxeller la capitale de l'Europe tout ce week-end au son des cuivres et des pianos."
Delphine Houba

“Brussels Jazz Weekend is inmiddels een vaste waarde in het Brusselse voorjaar. De samenwerking met de vele ondernemers in de stad geeft het festival een extra dynamiek, waardoor de jazz, die ons land zo dierbaar is, weerklinkt in elk hoekje van ons historisch centrum.”
Fabian Maingain, schepen van economie van de stad Brussel

Praktisch

De app en website bieden heel wat info en praktische tips over het festival. De organisatie raadt festivalgangers aan om indien mogelijk gebruik te maken van het openbaar vervoer.
Alle buitenpodia bevinden zich op minder dan 15 minuten stappen van het treinstation Brussel Centraal en vlakbij metrohaltes. Bovendien ging het festival een partnership aan met Floya, een handige app die je toegang geeft tot alle gedeelde mobiliteitsoplossingen in Brussel, van deelfietsen tot openbaar vervoer en deelwagens of taxi’s.

Wie toch met de wagen komt, wordt doorverwezen naar de parkeerplaatsen van Interparking, vlak bij de hoofdpodia.

De Lotto Brussels Jazz Weekend-app zal ook worden gebruikt als voornaamste kanaal voor dringende of belangrijke boodschappen naar de aanwezigen.

Wat een avond!
#news   25 May 2024
Wat een avond!
Despite the weather lots of people were present at this amazing night with top notch jazz.
Grootste Belgische jazzfestival kijkt uit naar topeditie
#news   17 May 2024
Grootste Belgische jazzfestival kijkt uit naar topeditie
Brussels is gearing up for an amazing edition of Lotto Brussels Jazz Weekend next Friday, Saturday, and Sunday, May 24th to 26th.
Lotto Brussels Jazz Weekend verenigt cultuurhuizen rond één festival om Brussel als culturele metropool op de internationale kaart te zetten
#news   24 April 2024
Lotto Brussels Jazz Weekend verenigt cultuurhuizen rond één festival om Brussel als culturele metropool op de internationale kaart te zetten
The Lotto Brussels Jazz Weekend offers a stage to 127 artists and 9 leading Brussels cultural actors to showcase Brussels' musical wealth and diversity, and make it accessible to a wide audience.
De visual voor Lotto Brussels Jazz Weekend 2024!
#news   1 March 2024
De visual voor Lotto Brussels Jazz Weekend 2024!
The visual for Lotto Brussels Jazz Weekend 2024!
Eind mei regeert jazz voor de zesde keer over Brussel
#news   15 April 2023
Eind mei regeert jazz voor de zesde keer over Brussel
During the last weekend of May, Brussels will once again be dominated by jazz. From 26 to 28 May, five iconic squares will host a varied outdoor programme.
Brussels Jazz Weekend versterkt haar partnerschap met De Nationale  Loterij
#news   23 March 2023
Brussels Jazz Weekend versterkt haar partnerschap met De Nationale Loterij
Brussels Jazz Weekend, the annual city festival that takes place in the centre of Brussels during the last weekend of May, strengthens its partnership with the National Lottery.
Brussels Jazz Weekend : voor elk wat wils
#news   17 May 2022
Brussels Jazz Weekend : voor elk wat wils
That jazz only belongs in majestic concert halls, goldbrocade-covered living rooms and in the record collections of music historians is bullshit. But how do you introduce a jazz newbie to such a diverse, wide-ranging and deeply rooted genre? There is only
Save The Date voor Brussels Jazz Weekend 2022
#news   24 February 2022
Save The Date voor Brussels Jazz Weekend 2022
During the last weekend of May, Europe's largest jazz festival will once again welcome you to Brussels.
Eerste wintereditie van Brussels Jazz Weekend in historische spiegeltent
#news   4 November 2021
Eerste wintereditie van Brussels Jazz Weekend in historische spiegeltent
On 10, 11 and 12 December 2021 the historical 'spiegeltent' Salon Perdu on the Place du Nouveau Marché aux Grains will be the setting for the brand new winter edition of Brussels Jazz Weekend.
Stadsfestival Brussels  Jazz Weekend lanceert nieuw platform voor opkomend jazztalent.
#news   23 August 2021
Stadsfestival Brussels Jazz Weekend lanceert nieuw platform voor opkomend jazztalent.
Brussels Jazz Alert, a new platform for emerging jazz talent.
Stadsfestival Brussels Jazz Weekend trapt langverwachte festival- en concertzomer af!
#news   26 May 2021
Stadsfestival Brussels Jazz Weekend trapt langverwachte festival- en concertzomer af!
On Saturday 29 May and Sunday 30 May, local jazz musicians will play a live concert from an iconic balcony in each of the 19 municipalities of the Brussels-Capital Region.
'Balcony Edition' van Brussels Jazz Weekend krijgt vorm met indrukwekkende line-up, fietsroutes en podcast
#news   4 May 2021
'Balcony Edition' van Brussels Jazz Weekend krijgt vorm met indrukwekkende line-up, fietsroutes en podcast
Balcony Edition of Brussels Jazz Weekend takes shape.
Brussels Jazz Weekend behoudt festivalweekend eind mei voor een bijzondere
#news   18 March 2021
Brussels Jazz Weekend behoudt festivalweekend eind mei voor een bijzondere "Balcony Edition"
Brussels Jazz Weekend will once again treat Brussels and its peripheral municipalities to FREE open-air concerts.